Välilevyt vai vino lantio issiaskipujen syynä?

Alaselässä ja lonkassa on kipua, joka säteilee sääreen saakka. Jalka voi tuntua voimattomalta ja lonkassa ja polven takana voi tuntua kipua kävellessä. Kylkimakuulla ikävä jomotus voimistuu, jos sattuu olemaan väärällä kyljellä. Vaikka et halua, linkutat jalkaa ja sen huomaavat myös toiset ihmiset.

Kysymyksessä on tyypillinen issias- tai iskiaskipuoire – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jokin selvästi ärsyttää issiashermoa ja sen mukanaan tuoma hermokipu häiritsee yöllä nukkumista ja päivällä työntekoa. Issiashermonippuun kuuluvat hermot lähtevät alaselän nikamaväleistä ja hermottavat jalkoja ja siksi oireetkin tuntuvat myös jalassa, vaikka niiden syy on selässä. Kuulostaa aika pahaenteiseltä.

Tavallisesti ajatellaan, että ärsyttävä tekijä on välilevy, joka painaa hermoa. Kun hermo joutuu alttiiksi puristukselle, sen verenkierto häiriintyy ja syntyy kipua. Jos puristus on riittävän luja ja jatkuu tarpeeksi kauan, hermo voi menettää kokonaan toimintansa. Mutta se on hyvin harvinaista. 

Moni on vastaavassa tilanteessa käynyt lääkärin juttusilla. Sitten on otettu röntgenkuvaa, magneettikuvaa, tehty hermoratatutkimusta ja lopulta päädytty joko siihen, että odotetaan, jos oireet menisivät itsekseen ohitse tai sitten siirretään potilas samantien leikkausjonoon.

Vaihtoehto leikkaukselle ja odottamiselle

Tiesitkö, että valtaosa välilevyn pullistumista ei oireile, vaan hyvinkin radikaalit oireet voivat johtua muista syistä? Tämän takia leikkauksiin ei ryhdytä nykyisin niin hanakasti kuin aikaisemmin ja joudut kärvistelemään kipujen kanssa saamatta oikein mitään hoitoa.

Niin odottamiselle kuin leikkaukselle on vaihtoehto. Seuraava esimerkkitapaus ei ole ainoalaatuinen, vaan olen kuntohoitajan työssäni kohdannut monta vastaavaa vaikeista alaselän ja jalan kivuista kärsivää ihmistä, jotka ovat saaneet avun ilman leikkausta. Artikkelin lopussa kerron, miksi se on mahdollista, mutta sitä ennen käväistään vastaanotollani.

Vastaanotolla

Vastaanotolleni saapui mies, jonka selkä oli todella kipeä ja oireet kuvienkin perusteella johtuivat pullistuneesta, hermoa painavasta välilevystä. Hänelle oli suositeltu leikkausta, mutta itse hän ei sitä halunnut. Hän saapui luokseni, jos kuitenkin tapahtuisi ihme ja tilanne korjaantuisi ilman leikkausta.

Kaiken sen perusteella, mitä tutkiessani ja hoitaessani havaitsin, olin itse sitä mieltä, että tällä kertaa lääkäri on oikeassa. Toisaalta miehellä oli välilevyn lisäksi myös yksi muu ongelma. Lantion vino asento.

Lantio oli toispuoleisesti kierossa asennossa. Useimmat sanoisivat, että lantion asento johtuu lihaksista ja kivusta – että lihakset vetävät lantion kieroon, koska välilevy puristaa hermoa. Mutta ei – tämä asento johtui siitä, että lantion luut olivat vinossa. Tarkemmin sanottuna toinen suoliluu oli eri asennossa kuin toinen. Kysymyksessä on sacrumin (ristiluu) ja iliumin (lonkkaluu) välisen nivelen eli SI-nivelen toimintahäiriö, virheasento tai miten asia sitten halutaan ilmaista. Kansankielellä voisi sanoa, että SI-nivel on poissa paikaltaan.

Vaikka korjasin tilanteen ja tein töitä myös lihaskireyksien hellittämiseksi, oireet eivät helpottaneet. Mikä tietenkin on harmillista, koska haluaisin aina nähdä ihmisten alkavan voida paremmin. Sanoin, että lääkäri on varmaankin oikeassa ja että tullessasi olit kipeä ja lantio vinossa ja nyt lähtiessäsi olet kipeä, mutta lantio on suorassa. Jos hyvin käy, niin oireet voivat helpottaa ajan myötä, koska lantion vinon asennon aiheuttama ärsytys on poissa.

Mies asteli ovesta ulos ja minä lohdutin itseäni sillä, että hän oli tullut luokseni tietoisena siitä, että häntä tuskin pystyn auttamaan, mutta jos sittenkin… En odottanut kuulevani tästä miehestä sen enempää.

Paljon myöhemmin

Kului vuosi, kun kuulin, mitä esimerkin potilaalle kuului. Kotiin mentyään hän oli edelleen yhtä kipeä kuin aikaisemminkin. Seuraavana päivänä olo oli kuitenkin ollut helpompi. Sitä seuraavana päivänä olo oli ollut vieläkin parempi. Viikon kuluttua selkä ja jalka eivät enää oireilleet millään tavalla. Itseasiassa oireet eivät tämän jälkeen olleet ilmaantuneet lainkaan kuluneen vuoden aikana. Selkää ei leikattu, vaikka lääkärin mielestä pullistuma olisi vaatinut leikkausta. En ole nähnyt tätä miestä sen jälkeen, kun hoidin hänet. Palautteen sain hänen lähiomaiseltaan, joka myös tuli hoidettavakseni.

Vinon lantion vaikutus

Kun lantio on vinossa, kehon luonnollisin reaktio olisi seurata sitä asentoa, johon vinous veisi. Käytännössä niin ei kuitenkaan tapahdu, vaan ihminen alkaa pitää itseään mahdollisimman suorassa lihasten avulla. Osa lihaksista joutuu tekemään töitä hieman enemmän – mikä muuten usein on havaittavissa hoidettavilla ihmisillä.

Joissain epäonnisissa tilanteissa tilanne johtaa seuraavan kaltaiseen tilanteeseen: välilevy nojaa hermoa vasten sitä sen kummemmin puristamatta, mutta toisaalta estää hermoa liikkumasta pois jonkin muun rakenteen aiheuttaman puristuksen tieltä.  Puristavana tekijänä voi olla joko pelkästään asennon aiheuttama paine tai sitten se voi johtua jännittyneestä lihaksesta tai lihaksen turpoamisesta. Tai jostain muusta.

Oireet ovat tyypillisesti aivan samanlaiset kuin oireita aiheuttavassa välilevyn pullistumassa ja todennäköisesti leikkaus vapauttaisi hermon näin syntyneestä paineesta. Huomattavasti pienempi, nopeampi, edullisempi  ja vähemmän riskejä sisältävä vaihtoehto on oikaista lantion ryhti ja katsoa mitä tapahtuu, kun vinon asennon aiheuttama rasitus ja ärsytys on poissa. Jos käy hyvin, oireet hellittävät nopeasti.

Lantion asennon korjaaminen ei ole vaarallista, vaikka välilevyissä olisi pullistumaa ja rappeumaa, sillä hoitotapahtumassa ei väännetä tai paineta selkänikamia. Kipuoireet johtuvat usein useammasta tekijästä ja usein merkittävän avun saa siitä, että jokin näistä tekijöistä saadaan poistettua – monissa tapauksissa tämä tekijä on ollut lantion asentovirhe.

Siirry tästä ajanvaraukseen