Hoitotapahtuma

Niin selkä- kuin muutkin oireet ovat yleensä monen tekijän yhteissumma. Itselläni on tapana aloittaa hoito haastattelemalla asiakasta, jonka jälkeen aloitan varsinaisen tutkimisen ja hoitamisen, jotka käyvät itseasiassa käsi kädessä.

Olivat oireet mitkä tahansa, aloitan useimmiten varsinaisen hoitamisen jaloista. Kehoa läpi käydessäni tarkistelen samalla mahdollisia virheasentoja, liikerajoituksia ja arkuuksia. Potilaasta riippuen asioita voidaan tehdä monella tapaa. Jos jokin asia tuntuu kivuliaalta tai potilas jännittää liikaa, voidaan sama asia tehdä useimmiten vaihtoehtoisella tavalla. Hoitamisen tarkoitus on lievittää kipuja, vähentää liikerajoituksia ja korjata mahdollisia virheasentoja.

  • Hoitamisessa tarkastelen asioita kokonaisvaltaisen näkökulman kannalta, mikä tarkoittaa sitä, että hoitaessa en keskity pelkästään oireeseen, vaan hoidan koko kehoa.
  • Hoitomenetelmiini eivät kuulu kiertomanipulaatiot. Lantion virheasentojen korjaaminen ei myöskään rasita selän nikamia, joten hoito on turvallista, vaikka välilevyissä olisikin vaurioita. Usein on sitäpaitsi hoidon jälkeen huomattu, että eivät ne kivut välilevyistä sittenkään johtuneet.
  • Hoitaessani hyödynnän omista kokemuksista oppimieni asioiden lisäksi tietoja ja taitoja, joita olen saanut mm. kuntohoitajakoulussa, jäsenkorjauksesta, mestarikansanparantaja Jouko Holmalta ja Dornin menetelmästä.
  • Dornin menetelmää käytän usein kaularangan ja niskan alueen käsittelyssä. Sillon levitän käsiteltävälle alueelle myös hivenen öljyä tai mentholia sisältävää linimenttiä. Dornin menetelmä on mobilisoivaa käsittelyä, joka poistaa tehokkaasti jännityksiä ja lievittää kipuja.
  • Pääsääntöisesti ihmiset voivat pitää hoidettaessa vaatteet yllään. Poikkeuksena on, jos käytän dornin menetelmää tai sidekudoshierontatekniikoita öljyn tai linimentin kanssa. Tuolloin hoidettavan alueen täytyy olla näkyvissä. Sopiva vaatetus hoitoon tullessa on esimerkiksi joustavat housut ja T-paita.

Omatoimiset harjoitukset

Varsinkin lantion alueen asentovirheiden korjaamisen yhteydessä pyrin opettamaan potilaalle harjoituksia, joilla hän itse voi vaikuttaa ongelmiinsa. Koska harjoituksia ei opi pelkästään katsomalla tai lukemalla niistä, teetän harjoituksia sen verran, että ne tulevat tutuiksi ja potilas pystyy tekemään ne myös kotonaan ohjeiden muistuttaessa niistä.

Siirry tästä ajanvaraukseen