Lonkkasärkyjä

Pekan alaselkä ja lonkka?

Pekka oli kärsinyt kipeän lonkan ja alaselän takia jo useita kuukausia, mutta mistään ei tuntunut tulevan apua. Kipu haittasi elämää ja kävelyä.

Lääkärit otattivat röntgenkuvia, katselivat niitä, mutta eivät löytäneet mitään vikaa. Eräässä tutkimusvaiheessa lääkäri oli painellut sormin Pekan selkärankaa niskasta ristiluuhun saakka. Hän tuli painaneeksi myös lannerangan alimpia nikamia, jotka tuntuivat todella kipeiltä. Painelun synnyttämä polte oli ollut kova ja se kesti useita päiviä.

Kun Pekka tuli vastaanotolleni, tarkistin nopeasti perusasiat. Lantio oli vinossa ja alaselkä notkolla. Ja kipeä. Tarkistin myös lonkat ja SI-nivelet. Toinen SI-nivel oli virheasennossa ja kansanparannuksen termein sanottuna myös lonkat olivat poissa paikaltaan. Tällainen nivelistön virheasentovyyhti mahdollistaa monenlaisia oireita. Tällä kertaa ne olivat synnyttäneet iskiasoireita ja estivät muun muassa kävelylenkkien tekemisen.

Kun Pekan lantio oli oikaistu, lonkkien asento palautettu normaaliksi, polvinivelen lukko aukaistu, alaselän kireitä lihaksia venytetty, rintarankaan palautettu joustava liike ja vielä olkapäät ja niskakin rentoutettu, voitaneen puhua melko kokonaisvaltaisesta kehon muokkauksesta. Ja tämän seurauksena Pekka käveli vastaanotolta ulos pitkästä aikaa ilman kipuja.

Parin vuoden kuluttua selkä alkoi taas oireilla sen jälkeen, kun Pekka oli istunut pitkään huonossa asennossa. Lääkäri oli määrännyt oireiden poistamiseksi tulehduskipulääkkeitä arvellen, että kipu aiheutuisi jonkinlaisesta tulehdusreaktiosta. Kuukauden kipulääkekuurista ei kuitenkaan ollut apua, jolloin Pekka muisti, että edellisellä kertaa oireet oli saatu pois yhdellä ainoalla hoitokerralla. Näin kävi myös tällä kertaa. Nyrjähtäneen lantion asentokorjauksen jälkeen oireet katosivat.

Toisinaan oireet voivat tuntua niin voimakkailta, että väkisinkin mieleen hiipii pelko siitä, että tällä kertaa selässä täytyy olla vakava välilevyvaurio. Aika usein on kuitenkin käynyt niin, että pahojenkin kipujen takana on ollut lantion asentovirhe.

Veteraaniurheilijan lonkkavaiva

Syksyllä seisemänkymppisen Sepon lonkka alkoi kipeytyä juostessa. Kohta lenkkeilystä ei kivun takia tullut mitään.

Koko ikänsä urheilua harrastaneelle miehelle on kova isku, kun lonkka tekee tenän eikä salli enää juosta. Kun yli seitsemänkymppinen menee valittamaan lonkkakipua lääkärille, on melkein arvattavissa, että ilman tarkempiakin tutkimuksia päätellään lonkan kilometrien tulleen täyteen ja että asialle ei voi tehdä mitään. Joskus niin todella onkin ja jopa nuoremmallakin iällä, mutta ei onneksi tässä eikä monessa täysin vastaavassa tapauksessa.

Hoidon aluksi testaan lonkkien liikkuvuudet. Toisinaan liikkuvuus on kadonnut täysin ja näissä tapauksissa pystyn auttamaan vain hyvin harvoin. Jos niveleen on tullut tiettyjä muutoksia, ei niitä pysty peruuttamaan. Silti hoito voi tehdä olon paremmaksi. Jos nivelestä löytyy liikettä riittävästi, vaivojen syy on todennäköisesti muualla kuin lonkan nivelessä. Silloin hoidosta on usein jopa dramaattinen apu. Tällä kertaa lonkat liikkuivat oikein hyvin.

Kuten niin monella ihmisellä, myös Sepolla oli lantio nitkahtanut jossain vaiheessa kesää vinoon. Oireet eivät välttämättä ala heti, vaan vähitellen pitkänkin ajan kuluttua. Lantion asentovirheeseen liittyy usein myös lonkan virheasento. Keho pyrkii kompensoimaan yhtä virheasentoa toisella virheasennolla. Ehkä tästä syystä niin monella ihmisellä havaitaan toispuoleinen lonkkakuluma, joka lopulta johtaa lonkan keinonivelleikkaukseen.

Hoitoa seuranneina parina päivänä oireet katosivat ja sen jälkeen juoksu alkoi taas sujua.

Siirry tästä ajanvaraukseen