Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten pukeutuisin hoitoa varten?

Voit pitää hoidon aikana vaatteet ylläsi. Suositeltavin asuste on rento asu, esimerkiksi joustavat housut ja t-paita tms. Tiukat farkut ovat hankalat varsinkin siinä vaiheessa, kun pitäisi opastaa mahdollisia jumppaliikkeitä.

Hoitaminen

En hoida pelkkää polvea, niskaa tai nilkkaa, vaan käyn läpi koko kehon kerrallaan. Käsittely koostuu erilaisista hierovista ja mobilisoivista otteista — tarkoitus on palauttaa keho mahdollisimman hyvään asentoon. Käsittelystä on usein apua erilaisissa kiputiloissa, esimerkiksi tenniskyynärpää-, olkapää-, niska-, selkä-, issias-, lonkka-, polvivaivoissa jne. Lue lisää aiheesta kirjoittamastani artikkelista: ”Hoitotapahtuma”!

Minkälaisista syistä ihmiset varaavat hoitoajan?

Monilla on ollut pitkittyneitä kipuja ja muita oireita selän ja alaraajojen alueella. Usein niihin näyttää olevan syynä jonkinasteinen SI-nivelen toimintahäiriö, mikä aiheuttaakin usein kipuja alaselän/lonkan/polven alueella. Joillain jalat näyttävät olevan erimittaiset ja usein joku muukin hoitoalan henkilö (esimerkiksi lääkäri/hieroja/fysioterapeutti/kiropraktikko) on huomannut tämän.

Ihmisillä on usein kipuja ja liikerajoituksia myös olkapäissä – pienikin virheasento olkapäässä voi sopivan rasituksen yhteydessä synnyttää kivuliaita ja pitkäaikaisia oireita. Melko usein tilanne korjaantuu nopeasti, kun olkapää laitetaan paikalleen. Olkapää voi myös alkaa oireilla huonossa asennossa nukutun yön jälkeen.

Tenniskyynärpää puolestaan on vaiva, joka usein johtuu jonkinasteisesta hermopinteestä – harvemmin jännetupen tulehduksesta. Hermojen vapauttaminen tuo usein nopeasti avun.

Oireet ja vaivat johtuvat useimmiten monenlaisista syistä, jotka linkittyvät toisiinsa monin tavoin. Siksi on tärkeää aina ottaa huomioon kokonaisuus eikä keskittyä pelkästään sille alueelle, jossa oireet ilmenevät. Niskakipuisen ei siis kannata hämmästyä, kun hoito aloitetaankin jaloista!

Kuinka monta käsittelyä tarvitaan?

Usein jo yksi hoitokerta auttaa huomattavasti ja kohtuullisen usein vaiva hellittää kokonaan, mutta tämä riippuu monista tekijöistä. Varsinkin vaikeammissa olkapääongelmissa suosittelen useampaa jatkohoitoa. Lisähoidon tarvetta arvioidaan jokaisella käynnillä asiakkaan omien tuntemusten mukaisesti. Monesti tehdään niin, että asiakas varaa uuden hoitoajan vasta sitten, kun tarvetta sille ilmenee. Ehkä sinun kannattaa lukea myös artikkeli ”Käydäkö kerran vai useammin”.

Lantion alueen ongelmissa jatkokäsittelyn tarve syntyy, jos esimerkiksi oikaistu lantio palaa vanhaan asentoonsa ja alkaa aiheuttaa uudestaan kipuja. Toisaalta lienee ymmärrettävää, että jopa kymmeniä vuosia vaivanneista virheasennoista johtuneet kivut eivät välttämättä aina parane hetkessä (vaikka sellaistakin tapahtuu!).

Kuinka kauan parantuminen kestää?

Monilla kivut saattavat hellittää kokonaan jo hoidon aikana. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että keho olisi jo terve, vaan kehon hyvä asento mahdollistaa toipumisen. Hoidon jälkeen onkin syytä välttää kurkotteluja ja erilaisia kiertoliikkeitä sekä noudattaa hoidon aikana annettuja ohjeita.

Hoidon jälkeen voi esiintyä käsittelyarkuutta ja lihakset voivat kiristellä, sillä lihaksien tottuminen uusiin asentoihin vie jonkin aikaa ja aluksi ne pyrkivät vetämään kropan takaisin vanhaan asentoon. Lihaskireyksiin auttaa venyttely ja jos on mahdollista, kevyt hieronta esimerkiksi selän pitkille lihaksille tekee hyvää. Kotona hieronta onnistuu mainiosti niin, että hoidettava istuu tuolilla ja nojaa kyynärpäillä polviinsa ja joku toinen samalla hieroo kevyesti rangan vierustoja. Kannattaa tutustua hoidon jälkeisiin ohjeisiin!

Onko olemassa sairauksia, jotka estävät hoitamisen?

Kyllä. Periaatteessa syöpäpotilaita ei pitäisi hoitaa käyttämilläni menetelmillä ellei lääkäri ole varta vasten antanut tähän lupaa. En myöskään hoida kuin poikkeustapauksissa ihmisiä, joilla on vaikea nivelreuma tai osteoporoosi tai molemmat. Flunssaisia ja kuumeisia asiakkaita ei kannata hoitaa. Jos flunssa iskee – peruuta hoitoaika!

Selkäydinkanavan ahtaudesta johtuviin oireisiin hoito ei auta (lääkärin tutkimusten perusteella tekemässä diagnoosissa mainitaan spinaalistenoosi – tätä diagnoosia tuskin tehdään pelkkien oireiden perusteella). Kokemuksieni mukaan oireet pahenevat hoidettaessa joko pidemmäksi tai lyhyemmäksi aikaa.

Hoitoaikaa varatessa kannattaa ehdottomasti kysyä onko itsellä oleva jokin sairaus este hoitamiselle.

Entä tulehdukset?

Tulehtuneen alueen käsittely on kuin heittäisi bensaa liekkeihin. Toisaalta tulehtunutta ja ärtynyttä aluetta voi joissain tilanteissa käsitellä, jos aluetta käsitellään hoidon yhteydessä esimerkiksi jääpussilla tai kylmällä kääreellä.

Tulehduksen havaitseminen on ilmeisen vaikeaa. Lukuisissa tapauksissa asiakkaille on sanottu, että jokin alue on ”tulehtunut”, mutta kuitenkaan käsittely ei ole pahentanut tilannetta, vaan ”tulehdus” ja kivut ovat päinvastoin kadonneet. Tästä päätellen kaikki tulehduksiksi mainitut kipukokemukset eivät sittenkään ole tulehduksesta johtuvia tai tulehdusreaktio oli lievempi kuin mitä oli ajateltu.

Entä välilevynpullistuma?

Hyvin usein sanotaan, että alaselän/lonkan/alaraajan kivut johtuvat välilevynpullistumista. Näin saattaa monissa tapauksissa ollakin! Se ei kuitenkaan estä hoitoa, sillä hoidettaessa lannerangan nikamia ei painella tai kierrellä. Sen sijaan lantion parantunut asento (ryhti) on usein vähentänyt kipuja tai jopa poistanut ne kokonaan. Tällöin herää kysymys aiheutuivatko kivut ylipäätään ”pullistumasta”.

Onko sinulla potilasvahinkovakuutus?

Kyllä, sillä olen terveydenhoitoalan ammattihenkilö. Usein tätä asiaa kysyvät ihmiset aprikoivat mielessään, kuinka paljon riskejä tässä hoidossa on. Ne ovat hyvin vähäiset, sillä käytettäviin käsittelytekniikoihin ei sisälly riskialttiita liikkeitä.

Siirry tästä ajanvaraukseen