Holman menetelmä

Kansanparantaja Jouko Holman menetelmä ja lähestymistapa kehon kiputilojen hoitamisessa on siksi erilainen kuin kellään muulla tapaamallani hoitoalan ihmisellä, että kutsun tätä menetelmää hänen omalla nimellään.

Ensimmäisen kosketuksen Joukon työhön sain katsomalla hänen työskentelystään tehtyä videota. Tuohon aikaan itselläni oli ongelmia lonkan ja selän kanssa. Videolla kansanparantaja melko ronskein ja näennäisen huolettoman näköisin ottein hoitaa iäkästä miestä, joka ei ollut saanut apua muista hoidoista. Otteista huokuu varmuus siitä, mikä on potilaan ongelmien taustalla ja että ongelma on korjattavissa. Ja niin käykin. Käsi nousee vaivatta eikä lonkassakaan enää tunnu kipua.

Koko keho kuntoon

Holman menetelmän idea on siinä, että ihmistä ei ”paloitella” yhä pienempiin osiin, vaan keskitytään ajattelemaan ihmistä jakamattomana kokonaisuutena, jonka piirissä kaikki vaikuttaa kaikkeen. Vaikka potilaan ainoa oire olisi kipeä polvi, hänet hoidetaan kokonaan. Ajatuksena on palauttaa keho normaalin toiminnan kannalta parhaaseen mahdolliseen asentoonsa. Tämän myötä keho rasittuu tasapuolisemmin kuin aikaisemmin ja toispuoleisista rasituksista aiheutuneet kivut ja vaivat katoavat.

Potilaan ensimmäinen tutkiminen tapahtuu jo siinä vaiheessa, kun hän astuu ovesta sisään. Silloin voi huomata mahdollisen ontumisen, lantion vinouden, selän ryhdissä olevat poikkeamat ja olkapäiden asennon.

Käytännössä hoitaminen tarkoittaa koko kehon läpikäyntiä ja tarkistamista. Nivelten lukot vapautetaan ja lihakset käydään tunnustellen läpi. Käsittelyn edetessä tunnustellaan myös hermojen kireyksiä, sillä harvoin lihas itsessään on jännittynyt, vaan merkittävän liikajännityksen taustalla saattaa joissain tapauksissa olla hermopinne, vaikka useimmiten sen aiheuttaakin kehon virheellinen asento. Käsittely aloitetaan jaloista ja viimeisenä on vuorossa olkapäät ja niska.

Holman menetelmässä kehon keskipisteen eli lantion alueen merkitys on keskeinen. Tämä johtuu siitä, että varsin usein kehon mitä erilaisimpien kiputilojen taustalla on SI-nivelen virheasento. Myös ongelman lähestymistapa on erilainen kuin mitä yleensä kouluissa opetetaan. On tietenkin selvää, että pois paikaltaan oleva olkapää aiheuttaa ongelmia olkapäässä ja kädessä, mutta aivan yhtä selvää ei ole se, että näennäisen oireeton alaselkä ja lantion alue aiheuttaisi oireita kantapäähän tai niskaan. Tai mitä voisi sanoa tilanteesta, jossa äärimmäisen arka ja helposti kramppaava alaselkä tuleekin kuntoon lavan alta painamalla? Tästä syystä paras hoitotulos saavutetaan aina hoitamalla koko kehoa.

Kotihoito-ohjeet

Useimmissa tapauksissa itse hoitotapahtuma on puolet varsinaisesta hoidosta ja toinen puoli on potilaan omalla vastuulla. Vaikka parantuminen kivuista usein aluksi tuntuu kuin taikatempulta, kysymys on loppujen lopuksi kehon mekaniikasta. Käsittelyssä kehon toiminta pyritään säätämään normaaliksi, mutta ilman potilaan omaa panosta lopullista parantumista ei välttämättä tapahdu, sillä kireät lihakset pyrkivät vetämään niveliä vanhoihin totuttuihin asentoihin. On myös syytä muistaa, että pitkiä aikoja kestäneet kivut eivät välttämättä korjaannu hetkessä. Ja joskus oireet johtuvat jostakin sellaisesta syystä, johon ei käsittelyllä voida vaikuttaa.

Hoidon päämäärien varmistamiseksi potilasta neuvotaan välttämään tiettyjä liikkeitä ja noudattamaan voimisteluohjeita, joiden tarkoitus on auttaa kehoa toipumaan virheasennoista. Kriittisin aika hoidon jälkeen ovat sitä seuraavat päivät, jolloin kannattaa välttää turhia kiertoliikkeitä ja nostoja. Seuraava vaihe toipumisessa vie muutamia viikkoja ja viimeinen vaihe kuukausia. Kivuista useimmat pääsevät onneksi eroon kuitenkin hyvin nopeasti.

Tyypillinen ohje lantion virheasennosta kärsineelle on välttää imuroimista hoitoa seuraavat kaksi viikkoa. Varovaisuus hoidon jälkeen on tärkeää siksi, että keho saisi tarvitsemansa ajan toipumiseen. Lihakset mukautuvat uusiin asentoihin kohtuullisen nopeasti, mutta esimerkiksi nivelsiteiden mukautuminen vie paljon enemmän aikaa.

Joukon opissa ollessani oli vaikuttavaa nähdä ja olla mukana tuottamassa hoitotuloksia, joita en ehkä olisi uskonut jonkun muun kertomana. Tähän liittyen olen kirjoittanut artikkelin joistakin tapahtumista, joissa olin mukana hoitamassa – Joukon opissa.