Niskan ja hartian kipuja

Niskan hoidossa käytän nykyisin hyvin usein dornin menetelmää. Siinä ei tehdä riuhtaisuja eikä äkkiliikkeitä, joten se sopii myös tilanteisiin, joissa niskaa on leikattu tai niskassa on jokin vamma. Hoitotulos on erinomainen.

Matin hartiat

Matin hartiat ja niskat olivat kipeytyneet. Lääkäri määräsi hänelle sairaslomaa ja käski syömään tulehduskipulääkkeitä. Hän oli erikoisesti maininnut, että hieronnasta ei Matille olisi lainkaan apua.
Viikon kuluttua tilanne oli pysynyt samana. Neuvoin, kuinka tehdään kylmä-lammittävä kääre. Sillä aikaa, kun kääre oli pakastimessa jäähtymässä, hieroin varovasti hartioita. Ne olivat todella arat, joten hieronta oli lähinnä varovaista sivelyä. Sitten asetin kääreen kipeälle hartialle. Jonkin ajan kuluttua kivut alkoivat kadota. Lopuksi saatoin hieroa hartioita hieman lisää.

Välittömästi hoidon jälkeen Matti huomasi, että käden liikutteleminen ei enää tuota kipua. Olkapään jomotus oli myös kadonnut. Seuraavana päivänä Matti palasi työhön.

Särkylääke ei tässä tapauksessa auttanut potilasta paljoakaan. Sen sijaan kylmä kääre oli luultavasti tehokkain osa hoitoa. Akuutissa tulehduksessa lämmin pahentaa tulehdusta – kylmä vähentää sitä. Sen sijaan kroonisessa tulehduksessa lievä lämpö auttaa parantumista.

Mikon niskaan iski noidannuoli

Kesken koulupäivää Mikon niskassa alkoi tuntua kipua ja pian hän ei pystynyt lainkaan kääntämään päätään. Kun Mikon äiti soitti, onnistuin antamaan ajan vielä samalle päivälle.

Mikon niskoissa oli selvästikin joidenkin pintaa syvemmällä olevien lihasten kramppi, joka tuntui kivuliaalta, jos hän yritti kääntää päätään. Hoidin niskaa dornin menetelmän mukaisesti. Menetelmä perustuu kudokseen kohdistetun paineen ja liikkeen yhteisvaikutukseen, kuten yleensäkin mobilisoivissa hoidoissa ja jäsenkorjauksessa. Pian niskat alkoivat liikkua paremmin ja lopulta liike ei aiheuttanut enää lainkaan kipua. Tarkistin myös koko kehon, mutta mitään varsinaisia virheasentoja ei löytynyt.

Veikon outo niskakipu

Veikko tunsi kipua niskassaan kääntäessään päätään vasemmalle. Hieronta ei ollut auttanut oireeseen lainkaan. Sitten Veikko kävi kiropraktikolla, jonka käsissä niska napsahteli lupaavasti. Mutta kipua ei sekään poistanut.

Huomasin, että pää kääntyi normaalisti, mutta aiheutti kipua vasemmalla puolen niskassa. Kipualue ei kuitenkaan tuntunut erityisen aralta, kun sitä paineli sormilla normaalisti. Vasta sitten, kun aluetta painoi voimakkaammin ja paineeseen lisättiin liikettä, tuntui vasen puoli niskasta selvästi aremmalta kuin oikea. Kun aluetta tällä tavoin liikuteltiin hetken aikaa, alkoi kipu väistyä. Tämän jälkeen kipua ei enää tuntunut päätä käännettäessä.

Siirry tästä ajanvaraukseen