Tenniskyynärpää

Tenniskyynärpäällä tarkoitetaan kyynärpään ulkosyrjän tienoille sijoittuvaa kipua. Silloin, kun kipu on pikemminkin sisäsyrjällä, puhutaan golfarin kyynärpäästä. Pitkittyneen kivun syyt ja hoitokeinot ovat pitkälti samanlaiset.

Opiskelijana olin työharjoittelussa terveyskeskuksen fysioterapiassa. Hoidettavakseni osui henkilö, joka oli käyttänyt lomansa nauloja vasaroiden. Sen seurauksena kyynärpää oli kipeytynyt ja kipu haittasi kaikkea tekemistä. Silloisella tieto- ja taitotasolla ei ollut aivan selvää, miten ja millaista hoitoa pitäisi tehdä. Onneksi samalla työpaikalla oli pohjoisesta kotoisin oleva fysioterapeutti, joka antoi hyvät ohjeet kyynärpään hoitamiseksi.

Poikittainen hieronta, venytys ja kipualueen rauhoittaminen kylmällä osoittautuivat silloin ja usein myöhemminkin hyväksi hoitokeinoksi. Samaa menetelmää voi soveltaa myös muihin jännetupen tulehduksiin. Silloin kun tenniskyynärpääoire johtuu jännetupen tulehduksesta, voi sormella tunnustella nariseeko jänne. Omalle kohdalleni ei tosin näitä narisevia jänteitä ole osunut kuin hyvin harvakseen. Suurimmaksi osaksi kyynärpään oireet ovat johtuneet muista syistä.

Tyypillistä tenniskyynärpäälle on paitsi kipu myös voiman katoaminen kädestä tietyissä liikkeissä. Joissain ammateissa tämä voi olla suureksi haitaksi.

Kerran hoidin rekkakuskia, joka ei pystynyt pitämään edes maitotölkkiä kädessään. Tunnustelin kyynärpäätä, kääntelin ja vääntelin. Tein kuten olin oppinut jäsenkorjauksessa. Sitten kyynärpäästä kuului naksahdus. Naksahduksen myötä tenniskyynärpääoire helpotti välittömästi. Oman tulkintani mukaan nivel oli jonkinlaisessa lukkoasennossa, jonka vapautumisen jälkeen kyynärpää alkoi liikkua normaalisti.

Pitkittynyttä tenniskyynärpääoiretta hoidetaan usein kortisonipistosten avulla, mutta se ei tietenkään auta, jos oireen syy on jokin muu kuin tulehdus. Jos kysymyksessä olisi tulehdus, sitä voitaisiin hoitaa tehokkaasti ja nopeasti alussa mainitulla menetelmällä – usein jo viikonlopun yli kestävä itsehoito on riittävä.

Kun pistoksetkaan eivät tehoa ja kyynärpään ympärillä olevasta pannasta huolimatta oireilu ei lopu, tarjotaan parannuskeinoksi ehkä leikkausta, jossa ”putsataan” hermon ympäristöä. Tai näin ovat kertoneet ne, joille leikkausta on ehdotettu tai jotka ovat leikkauksessa käyneet. Putsaaminen näyttää usein muulloinkin olevan leikkauksen perimmäinen tarkoitus – milloin putsataan olkapäätä ja milloin polvea.

Hermopinne

Kansanparannusperinteen näkökulmasta puhdistusleikkaukset ovat turhia ja epäilyttäviä. Sama päämäärä voidaan saavuttaa nopeamminkin aiheuttamatta lisävaurioita, joita leikkauksissa väistämättä syntyy. Tenniskyynärpääoireen aiheuttajana hermopinteet näyttävät olevan ylivoimaisesti yleisin syy. En tiedä, millä tavalla ne syntyvät. Usein taustalla on ylirasitus, jonka jälkeen kyynärpää kipeytyy. Sitten oire pitkittyy ja sen jälkeen kortisonipistoksista ei näytä olevan paljoa iloa – ei ainakaan niille ihmisille, joita minä olen hoitanut.

Minulle soitti henkilö, joka oli kärsinyt kipeästä kyynärpäästä jo pari vuotta. Kortisonipiikeistä ei ollut apua, leikkaustakaan ei oltu suositeltu. Kahden hoitokerran jälkeen kyynärpää oli oireeton. Hoito perustui ajatukselle, että jossakin kohtaa kyynärpään alueella on hermopinne. Joskus oireen taustalla voi olla aivan pinnallinenkin häiriö, jolloin kipualueen kevyt sively poistaa kivut.

Kun kyynärpään oireilun taustalla on hermopinne, jo yksi hoitokerta on riittävä monissa tapauksissa.

Kerran sain hoitaa ihmistä, jonka kyynärpää oli alkanut vähitellen kipeytyä. Sittemmin kyynärpään oikaiseminen alkoi vaikeutua siinä määrin, että lopulta käsi oli jatkuvasti koukussa. Kortisonipiikit eivät tilannetta olleet parantaneet eikä potilas ollut halunnut myöskään leikkaukseen. Lopulta vaiva hiipi olkapäähän ja käsi alkoi puutuilla.

Ensimmäisellä hoitokerralla en keksinyt mitään, mikä esti käden oikenemisen, mutta onneksi puutuminen saatiin kuriin. Toisella kerralla hieman onnekkaasti huomasin kyynärpäässä pienen poikkeaman normaalista. Luun pinnassa tuntui kireä jänne paikassa, jossa sellaisen ei pitäisi tuntua. Käsittelin aluetta varovaisesti ja jänne alkoi liikkua. Kysymyksessä taisi kuitenkin olla hermo. Parissa minuutissa kyynärpää toimi aivan normaalisti ilman kipua. Jälkikäteen ajatellen kansanparantajan arvio vaivan syystä olisi varmaankin ollut luukalvoon kiinnittynyt hermo. Ja siltähän se vaikutti!

Olkapää

Toisinaan kyynärpään oireilu johtuukin ongelmista olkapäässä. Olkapää saattaa itsessään olla oireeton, mutta tietyt liikkeet aiheuttavat voimakasta kipua esimerkiksi kämmenselässä ja ranteessa ja jatkuvampaa jomotusta voi olla kyynärvarressa. Silloin oire helpottaa, kun hoidetaan olkapää kuntoon. Olkapään ongelmana on tällöin useinkin nivelen virheasento – olkapää on hiukan liian edessä. Virheasennon taustalla voi olla ongelmat esimerkiksi alaselässä. Tästä käykin hyvin ilmi, miten ihmisen keho on kokonaisuus ja miksi kannattaa hoitaa aina laajemmalti kuin oireet äkkiseltään antaisivat olettaa.

Nikamalukko

Itse en ole törmännyt niskasta johtuvaan tenniskyynärpääoireeseen, mutta olen kuullut tästä mahdollisuudesta asiakkaaltani, jolla niskassa ollut nikamalukko aiheutti tenniskyynärpääoireen. Kiropraktikon saatua niskan nikamat liikkeelle oire oli hävinnyt. Tällaisessa tapauksessa voisi ajatella, että niskan liikuttelu aiheuttaisi muitakin oireita tai että niskat liikkuisivat huonosti.

Itse olen kyllä huomannut niskojen aiheuttavan oireita käsivarsiin kyynärpäiden yläpuolelle. Eräässä tapauksessa oireet ilmaantuivat vain silloin, kun asiakas käänsi päätään sopivaan asentoon. Hänen kohdallaan tilanne korjaantui jumppaamalla.

Siirry tästä ajanvaraukseen