Hoidon jälkeen

Oireeton olo hoidon jälkeen ei tarkoita sitä, että kroppa olisi jo täysin terve. Hoitamisen jälkeen kehon täytyy antaa toipua niistä asioista, jotka johtivat kipuun, särkyyn ja muihin oireisiin.

Varottavia asioita

(1) Auto

Ensimmäinen vaaratekijä kohtaa asiakasta yleensä parkkipaikalla. Monella on tapana loikata autoon jalka edellä kaasupoljinta tavoitellen ja avainta virtalukkoon sovittaen. Silloin raajat ja selkä toimivat vipuvartena ja vaikutus on sama kuin lantiota väännettäisiin sijoiltaan kangella. Autoon pitää siis istua takapuoli edellä ja vasta sen jälkeen siirretään jalat nipussa kyytiin. Autosta poistutaan samassa järjestyksessä. Samaa periaatetta kannattaa noudattaa myös illalla sänkyyn mennessä ja varsinkin aamulla sieltä noustessa. Missä tahansa asennossa vääntäydytkin ylös sängyn pohjalta, pidä jalat nipussa, nilkat yhdessä. Tämä on sitäpaitsi usein kaikkein helpointa. Lukaise myös istumisvinkki.

(2) Koti

Mahdollisesti hyvä idea hoidon jälkeen on ottaa jokunen päivä mahdollisimman rennosti. Älä ryntää tekemään mitään raskaita kotitöitä – anna kehollesi aikaa toipua! Ja vaikka mitä erilaisimpien voimisteluliikkeiden tekeminen omasta mielestä voisi tuntua hyvältä idealta, malta mielesi. Muutaman päivän lepääminen ei haittaa mitään.

Pahin kotityö, mihin asiakas kotiin palattuaan saattaa ryhtyä, on siivoaminen. Täytyy könytä lattian rajassa ja kurkotella sänkyjen, pöytien ja sohvien alle. Jos ongelmasi on ollut lantion alueella, unohda siivoaminen pariksi viikoksi. Pahinta kaikesta on niinkin viaton siivoustoimenpide kuin imurointi. Imurin kanssa ihmiset kuitenkin heiluvat mitä ihmeellisimmissä asennoissa vääntäen itsensä sijoiltaan. Joten älä imuroi ainakaan kahteen viikkoon itse. Imuroinnin katselemisessa ei sen sijaan ole vaaraa, anna se siis jonkun muun tehtäväksi! Moni on kysynyt saisiko tämän vinkin kirjallisena. Nyt voit näyttää sen tästä kohtaa niille, jotka eivät usko, että annoin tällaisen neuvon.

Samaan kategoriaan kuuluu myös pihamaalla viikatteen ja haravan kanssa heiluminen tai marjojen keruu soilta ja metsistä. Nyt vain pitäisi malttaa mielensä ja levätä riskialttiista kotitöistä.

(3) Harjoittelu

Jotkut ihmiset ovat himoharjoittelijoita. Henkisistä vieroitusoireista huolimatta harjoittelussa kannattaa pitää pieni tauko. On olemassa myös lukuisia harjoitus- ja venytysliikkeitä, jotka voivat olla vaaraksi terveydelle toipumisaikana. Yhteistä niille on se, että lonkkia tai lantiota väännetään johonkin suuntaan. Turvallisempaa on tehdä esimerkiksi selkärankaan kohdistuvia kiertoharjoituksia tukevasti penkillä istuen. Silloin et väännä lantiota sijoiltaan.

Käsittelyarkuus

Hoidon jälkeen voi toisinaan esiintyä käsittelyarkuutta. Näin ei tietenkään käy läheskään aina, mutta juuri tämän vaaran vuoksi en suosittele saunomista käsittelyä seuraavina parina päivänä. Lämpö saattaa voimistaa lievänkin käsittelyarkuuden kivuksi.

Käsittelyarkuuden lievittämiseksi voit tehdä erilaisia asioita kivusta riippuen. Jos olen käsitellyt olkapäätä tai kyynärpäätä ja sitä alkaa särkeä, suosittelen kylmää käärettä tai kylmävoiteita. Ehkä tällaisessa tilanteessa on perusteltua myös käyttää särkylääkettä. Useimmiten lepääminen on paras käsittelyarkuuden lievittäjä. Venyttelyt ja voimistelut sen sijaan saattavat pahentaa tuntemuksia. Eli hoidon jälkeen kannattaa levätä muutama päivä! Varsinkin, jos hoidon jälkeen esiintyy käsittelyarkuutta.

Näin teet kylmän kääreen:

  • Kastele ohut astiankuivauspyyhe veteen, purista liiat vedet pois, taittele se ja laita hetkeksi pakastimeen.

Näin käytät sitä:

  • Laita talouspaperia suojaamaan ihoa jäätymiseltä, asettele jäinen pyyhe sen päälle, kiedo sen ympärille esimerkiksi pyyheliina. Anna kääreen olla paikoillaan kunnes se on lämmennyt.

Lihasmuisti

Lihasmuistiksi kutsuttu ilmiö pyrkii palauttamaan kehon vanhaan asentoon. Tämä mekanismi toimii ainakin kahdella eri tasolla. Toisaalta jännittyneet lihakset pyrkivät muuttamaan kehon asentoa, toisaalta hermosto pyrkii säätämään vartaloa kehonkuvan mukaiseen asentoon. Aivoissa oleva kuva kehosta on muovautunut pitkän ajan kuluessa, joten on todennäköistä, että kehossa pitkään vallinnut virheasento on muuttunut kehonkuvassa normaaliksi asennoksi. Tämän kuvan muuttaminen vie aikaa. Myös nivelsiteet ja muut sidekudosrakenteet ovat muovautuneet virheasennon mukaan, joten ne eivät aluksi auta niveliä pysymään oikeassa asennossa – niiden kiristymiseen voi mennä kuukausia.

Edellä mainituista syistä johtuen on suositeltavaa liikkua harkiten eli välttää niitä asentoja ja tekemisiä, jotka voivat palauttaa virheasennon. Anna kehollesi aikaa ja mahdollisuus parantua. Aloita harjoittelu hoidon jälkeen varovaisesti ja mielellään lepää harjoittelusta ainakin muutama päivä.