Timo Maaranen

Kuka minä olen?

Koulutukseltani olen kuntohoitaja (1992-1993). Hoidan tuki- ja liikuntaelimistön kiputiloja kokonaisvaltaista lähestymistapaa noudattaen. En käsittele pelkkää nilkkaa, lonkkaa tai niskaa, vaan hoidan koko kehoa, sillä usein kipujen syyt ovat kipukohtaa kauempana. Jo yksi ainoa hoitokerta voi poistaa pitkäaikaisetkin oireet.

Mikä on kuntohoitaja?

Kuntohoitajan koulutus ylioppilaspohjalta kesti puolitoista vuotta ja tämän perusteella opintojeni laajuus lienee noin 60 opintoviikkoa. Koulutukseen sisältyi myös hierojan koulutus, josta syystä moni kuntohoitaja toimiikin hierojana. Kuntohoitaja oli tarkoitettu toteuttamaan käytännössä fysioterapeutin potilaille määräämiä hoitoja ja on sosiaali- ja terveysministeriön hyväksymä hoitoalan ammattilainen. Kuntohoitajakoulutus lakkautettiin 1990-luvun puolivälissä.

Jäsenkorjaus, kansanparannus, Dornin menetelmä

Jäsenkorjauskursseilla (2002) tutustuin jäsenkorjaukseen nyttemmin jo edesmenneen Lauri Männikön johdolla. Jäsenkorjaus on nimitys hoitomenetelmälle, joka on syntynyt suomalaisen kansanparannustaidon hedelmänä. Siinä pyritään palauttamaan tuki- ja liikuntaelimistön toiminta normaaliksi. Mistään hokkus pokkuksesta ei ole kysymys, vaan yksinkertaisesti nivelten ja niitä ympäröivien kudosten hienovaraisesta käsittelystä.

Suuri vaikutus näkemyksiini ja hoitamiseeni on ollut mestarikansanparantaja Jouko Holmalla, jonka henkilökohtaisessa ohjauksessa (2006-2007) olen saanut oppia taitoja, joita mistään muualta ei ollut opittavissa.

Dornin menetelmän saloihin tutustuin Thomas Züdrellin suosiollisella avulla, kun hän kädestä pitäen opasti minua syksyllä 2007 vieraillessani Länsi-Australiassa Perthissä, jossa opastin sikäläisiä kollegoja mm. lantion alueen hoitamisessa. Olen kutsunut sitä saksalaiseksi jäsenkorjaukseksi, sillä hoitojen periaatteet ovat samanlaiset, vaikka eri tekniikoiden ja menetelmien toteutukset ovat erilaisia.

Siirry tästä ajanvaraukseen