Istumisvinkki

Istumiseen kannattaa kiinnittää huomiota varsinkin silloin, jos se aiheuttaa oireita tai jos esimerkiksi autolla ajaminen jäykistää selän.

Joskus ihmisillä esiintyy kiusallinen istumiseen liittyvä vaiva. Hetken istumisen jälkeen selkää on vaikea suoristaa ja nilkat tai akillesjänteetkin voivat tuntua aroilta. Tämä vaiva liittyy lantion asentoon. Jos istahdat penkille ja annat lihastesi rentoutua, tavallisimmin lysähdät hieman kasaan, lantio pyörähtää taaksepäin, olkapäät ja leuka työntyvät eteen. Tämä tyypillisen ryhditön istuma-asento ei tavallisesti aiheuta kuin esteettistä haittaa (jota onneksi itse ei huomaa), joskin se saattaa vaikeuttaa myös hengitystä minkä myötä voi syntyä lievä hapenpuute.

Tue lantio suoraan

Ylivoimaisesti helpoin tapa vaikuttaa tähän ongelmaan on istua suorassa, mutta se ei ole helppoa. Jos se olisi helppoa, kukaan ei istuisi lysyssä. Mutta vaikka istumisen aloittaakin hyvällä tyylillä, hetken kuluttua valppaus herpaantuu ja työ tai tietokoneen ruutu kaappaa vallan. Kuin huomaamamatta lantio keikahtaa taaksepäin ja ryhti lysyyn. Siksi useimmat tarvitsevat tässä kohtaa apuvälineitä.

Apuvälineistä kallein taitaa olla satulatuoli tai muu vastaava. Tällaisesta ei tosin ole hyötyä, jos siinä istuu väärällä tavalla eli päästää itsensä lysähtämään kasaan. Edullinen ja tehokas konsti on yksinkertaisesti tukea lantiota siten, että se ei pääse keikahtamaan. Silloin on helppo istua rentona ja keskittyä työhönsä. Koska lantio ei keikahda, myös istuma-asento pysyy suorassa ja alaselän lihakset rentoina. Istuminen on nyt terapiaa niille rakenteille, jotka aiemmin ovat joutuneet liiaksi kuormittumaan ja jotka siksi ovat alkaneet oireilla.

Pyyhe tai tyyny avuksi

Minulla oli vanha toimistotuoli, jonka selkänojan laskin aivan alas. Selkänojan ja ristiluun väliin laitoin rullalle käärityn villashaalin. Kun istuin tietokoneen ääressä, lantio nojasi villashaalirullaan ja pysyi suorassa. Ensimmäistä kertaa kokeilin tätä ohjelmoidessani itselleni kirjanpito-ohjelmaa.

Aloitin istumisen viideltä aamulla ja nousin tuolista ylös kolme tuntia myöhemmin. Arvaa oliko selkä ihan jäykkä? Ei ollut. Ihan oli notkea kuin olisin juuri voimistellut. Akillesjänteissäkään ei tuntunut minkäänlaista kipua. Tämän jälkeen istuin tuettuna seuraavat ehkä kolmisen kuukautta, minkä jälkeen olen taas pystynyt istumaan huonossa asennossa ilman pahoja oireita, joskin on aina parempi istua hyvässä asennossa.

Tätä samaa taktiikkaa voi helposti soveltaa myös auton istuimeen. Olen tehnyt aiheesta myös videon youtubeen. Silloisen autonkotteroni tapauksessa on huomioitava, että penkin kuopan oikaisu pyyhkeen avulla nosti lantion takareunan sellaiselle korkeudelle, että selkänoja alkoikin tukea lantiota. Joissain tapauksissa lantion takareunaa pitäisi vielä tukea, että lantio ei lysähtäisi taaksepäin. Siihen voisi käyttää vaikka pientä tyynyä.

Joskus tämä on ainoa asia, joka aiheuttaa oireet

Olen pariin otteeseen törmännyt tilanteeseen, jossa asiakas kertoo vaivojensa alkavan, kun on hetken aikaa istunut työpöytänsä äärellä. Ongelmat hellittävät, kun asiakas on jonkin aikaa jalkojensa päällä. Tutkiessani en ole löytänyt sellaista virheasentoa, joka selittäisi oireilun. Niinpä olen päätynyt kokeilemaan miltä istuminen tuntuu, jos lantiota tuetaan painamalla ristiluusta. Istuminen on tällöin tuntunut hyvältä. Niinpä olen ehdottanut, että asiakas tukisi lantionsa niin autossa, työpaikalla tai kotonaan.

Joissain tapauksissa ongelma on ilmaantunut vain asiakkaan ajaessa autoa. Ratkaisuksi on tällöinkin löytynyt tuki aivan alaselän kohdalle.