Leikkaus, joka tehtiin varmuuden vuoksi

Pääsiäisen alla aamun uutisia selaillessa sattui silmiini artikkeli, jonka mukaan maassamme tehdään paljon turhia olkapääleikkauksia. Vuotta aiemmin luin uutista, jonka mukaan suuri osa polven tähystysleikkauksista on ollut tarpeettomia. Miksi näitä leikkauksia sitten tehdään, varsinkin, kun se tulee tavattoman kalliiksi myös yhteiskunnalle?

Lähtötilanne on varmaankin se, että kipuja on ja ne haittaavat niin työntekoa kuin muutakin elämää. Tutkimuksissa ei löydy mitään sellaista, joka voisi olla kipujen taustalla tai sitten havaitaan pieniä muutoksia. Koska tulehduskipulääkekuurikaan ei ole auttanut, saatetaan päätyä hoitamaan kipua leikkaamalla. Polven tähystysleikkaus kuulostaa pieneltä, helpolta ja harmittomalta operaatiolta, jota se onkin, mutta olkapäähän kajoaminen on jo selvästi suurempi operaatio, varsinkin, jos aletaan tehdä tilaa yht’äkkiä ilmaantuneelle ahtaumalle (tässä pitäisi jo hälytyskellojen soida).

Tuoreen tutkimuksen mukaan samaan hoitotulokseen leikkauksen kanssa päästään fysioterapian avulla, mikä tulee myös paljon edullisemmaksi ja sisältää paljon vähemmän riskejä kuin operaatiot, joissa aiheutetaan peruuttamattomia muutoksia ja myös vahinkoja kehon normaalille toiminnalle. Samaa kerrotaan myös selkäleikkauksista, joskin selän kohdalla tutkimustulokset jo nähtävästi vaikuttavat siten, että sitä ei aleta niin herkästi operoimaan kuin aiemmin.

Kansanparannuksen ja jäsenkorjauksen menetelmien näkökulmasta asiaa tarkastellessa esimerkiksi suositussa leikkauksessa, jossa olkapään jänteiden kulkureittiä avarretaan, puhutaan pikemminkin olkapään virheasennosta, jota voidaan korjailla ilman leikkausta. Sama tilanne on polven kohdalla. Kiputila johtuu usein kireistä lihaksista ja niiden aiheuttamasta ylimääräisestä rasituksesta polvinivelessä. Itsepintaisen kireyden taustalla voi mitä ilmeisimmin olla lantion virheasento.

Olen huomannut, että fysioterapiassa suosittu kuminauhan avulla kuntouttaminen on myös varsin tehokasta, joskin usein aika paljon hitaampaa hoitoa. Avaimena nivelen toiminnan korjaamiseen mobilisoivissa hoidoissa on niveleen kohdistettava paine ja samanaikainen liike. Jumpatessa kuminauha luo pienen paineen ja nivelen liikuttelu muuttaa vähitellen nivelen asennon normaaliksi. Samaan pyritään manuaalisessa nivelen käsittelyssä, jolloin parhaassa tapauksessa nivelen asento saadaan korjattua jo yhdellä ainoalla hoitokerralla.

Leikkaushoidon pitäisi aina olla viimeinen vaihtoehto ja silloin pitäisi olla varmaa tietoa siitä, mitä leikataan ja mihin leikkauksella pyritään. Issiasoireet (kipu selästä jalkoihin), lonkkakipu, ahdas olkapää, kipeytynyt polvi ja itsepintainen tenniskyynärpää ovat esimerkkejä vaivoista, jotka usein johtuvat erilaisista virheasennoista. Näiden hoitaminen kannattaa ehdottomasti aloittaa leikkausta pehmeämmillä hoitokeinoilla.

Siirry tästä ajanvaraukseen