SI-nivelen virheasento

Kävellessä lonkkaluiden ja ristiluun välillä tapahtuu pientä edestakaista liikettä (SI-nivelissä). Jonkin tapaturman kuten kaatumisen, liukastumisen tai putoamisen seurauksena lonkkaluu voi nyrjähtää eteenpäin – on syntynyt SI-nivelen virheasento, jonka vaikutuksesta suoliluu kiertyy eteenpäin. Tarkkaavainen katselija voi huomata epäsymmetrian vaikutuksen kävelyssä ja epäonninen tuntee sen kipuina ja oireina omassa kehossaan. Epäsymmetria johtuu lonkkaluun kiertymästä ja tätä tilaa kutsutaan SI-nivelen dislokaatioksi, kansankielellä sanottuna SI-nivel on ”poissa paikaltaan”.

Lantion epäsymmetrian vaikutukset

Keho pyrkii mukautumaan lantion epäsymmetriseen asentoon erilaisin tavoin, joista ehkä helpoiten nähtävä on raajojen näennäinen pituusero. Kumartuminen johtaa selän epäsymmetriseen liikkeeseen, josta syystä todetaan niin sanottu toiminnallinen skolioosi. Rangan mutkat auttavat sitäpaitsi ylävartaloa pysymään suorassa – kukapa sitä pitkiä aikoja kallellaan edes pystyisi olemaan. Sen verran tämäkin asento kehoa ja lihaksia rasittaa, että tästä usein seuraa ajoittaisia kipuoireita selkään ja mahdollisesti pitkäkestoisempaa toispuoleista lihasjännitystä.

Ylävartalon paino jakautuu lantion kautta jaloille, joka sekin tapahtuu nyt epäsymmetrisesti eli painoa tulee enemmän toiselle jalalle. Jalan eri rakenteisiin syntyy myös toisistaan poikkeavia jännityksiä ja kiristyksiä, mikä johtaa nivelten epätasaiseen kuormittumiseen ja tulee esiin aika ajoin mm. lonkan, polven, kantapään ja jalkaterän kipuina.