Kokemuksia ravintolisistä

Ajattelin aikaisemmin, että saan tavallisesta arkipäiväisestä ruoasta kaikki kehoni tarvitsemat ravintoaineet. Kuitenkin, kun aloin tarkkailla syömistäni, tajusin, että syön liian yksipuolista ruokaa. Merkittävimmät muutokset terveydessäni olivat, että lihaskrampit katosivat samoin kuin jokakesäinen allerginen nuha! [9.7.2007 / 23.6.2013]

Rekisteröidyin GNLD:n distribuutoriksi (tukkuasiakas) ystäväni ehdotuksesta. Hänen mielestään jotkut asiakkaistani varmasti tarvitsisivat Kal-Mag valmistetta lihaskramppeihin. Rekisteröidyttyäni sain vinon pinon materiaalia, jossa kerrottiin erilaisista lisäravintoaineista. Aika pian minussa itsessäni heräsi halu kokeilla näitä tuotteita itseeni.

Kal-Mag – kalsiumia ja magnesiumia

Ensimmäinen kokeilemani tuote oli Kal-Mag, kalsiumia ja magnesiumia sisältävä valmiste. Tämän valmisteen eduksi mainitaan kalsiumin ja magnesiumin oikea suhde, joka parantaa sen imeytymistä ja vaikutusta kehossa. Kal-Maggia halusin kokeilla siksi, että jo vuosien ajan olen kärsinyt aamuöisistä suonenvedoista jaloissani. Aamulla herätessäni minun ei tarvinnut kuin hiukan venyttää jalkoja kohden jalkopäätyä, kun venytys muuttuikin pohkeissa krampiksi. Toisinaan krampit olivat niin voimakkaita, että jälkikipu tuntui vielä päivällä. Nämä krampit alkoivat aikanaan armeijassa – sitä ennen en ollut kokenut ensimmäistäkään “suonenvetoa” enkä edes ymmärtänyt, mitä niillä tarkoitetaan.

Työssäni vuosien mittaan huomasin, että useimmiten hieronta ei auttanut ihmisten kramppeihin. Niinpä sanoin, että kysymys on pikemminkin elimistön kemiasta, johon hieronta ei välttämättä vaikuta paljoakaan. Olin muutamaa vuotta aikaisemmin kokeillut erästä magnesiumvalmistetta, mutta sillä ei ollut mitään vaikutusta, joten olin aluksi hiukan epäileväinen myös kal-magin suhteen.

Kun aloin syödä Kal-Maggia, krampit katosivat samantien. Viitenä iltana otin vesilasillisen kera yhden kal-magin eikä jaloissani näyttänyt olevan minkäänlaista taipumusta krampata. Lopetin kal-magin syömisen. Vasta neljäntenä aamuna ilman kal-maggia pohkeeni kramppasi. Seuraavaksi söin kal-maggia noin kahden kuukauden ajan. Sitten lopetin sen syömisen. Ensimmäinen kramppi pohkeeseeni tuli vasta kolmen viikon kuluttua. Ja jatkoin kal-magin syöntiä.

Kokemusteni mukaan Kal-Mag kuuluu niihin tuotteisiin, jonka vaikutuksen huomaa itsessään lähes välittömästi. Kal-Maggia suositellaan syötäväksi päivittäin kolme tablettia, mutta omalla kohdallani huomasin, että pärjään yhdellä tabletilla, jolloin yksi purkillinen riittää lähes puoleksi vuodeksi! Se vain kummastuttaa itseäni, että kaiken järjen mukaan minun olisi pitänyt saada ruoan mukana tarpeellinen määrä magnesiumia ja kalsiumia. Miksi sitten tarvitsin tämän ylimääräisen lisän, jossa on magnesiumia vaivaiset 50mg ja kalsiumia 150mg? Asiakkaillani vaikutukset ovat olleet kuten olettaa saattaa: osalle valmiste auttaa todella paljon ja osa ei ainakaan aluksi ole huomannut eroa. Jonkin aikaa sitten yksi asiakas, joka ei ollut alussa huomannut mitään vaikutusta, halusi ostaa uuden purkillisen kal-maggia ja sanoi, että kramppien määrä on selvästi vähentynyt.

Söin Kal-Maggia melko säännöllisesti noin vuoden ajan. Sen jälkeen olen syönyt sitä vain kaikkein raskaimpien harjoitusten jälkeen. Krampit ovat pysyneet poissa.

Acidophilus plus – maitohappobakteereja eli probiootteja

Probiootilla tarkoitetaan elimistön toiminnan kannalta tärkeitä bakteereja. Tunnetuimpia näistä ovat maitohappobakteerit, joita elimistössämme on monia erilaisia. Maitohappobakteerit pitävät ohutsuolen pinnan hyvässä kunnossa, jolloin myös ravintoaineet imeytyvät verenkiertoon häiriöittä. Osa suoliston bakteereista on haitallisia ja jos niiden määrä kasvaa liian suureksi, häiriintyy ohutsuolen toiminta. Häiriöt voivat ilmetä ilmavaivoina, kutinana, kirvelynä, ravintoaineiden imeytymishäiriöinä ja vatsan huonona toimintana.

Itse halusin kokeilla Acidophilus plussaa siksi, että vatsani toiminta tuntui epävakaalta. Kapselit ovat melko pieniä ja niiden nielemisessä ei ole vaikeuksia. Jo muutaman päivän käytön jälkeen huomasin muutoksen vatsani toiminnassa. Todennäköisesti suoliston maitohappobakteerikantaa kannattaa ylläpitää/täydentää aika ajoin. Tämä siksi, että verrattuna muinaisiin aikoihin, saamme taatusti vähemmän probiootteja ruokamme mukana kuin ennen. Tällä saattaa olla merkitystä myös allergioissa. Tutkimusten mukaan allergiat ovat yleisempiä niissä maissa, joissa siivotaan ehkä liiankin hyvin.

Acidophilus Plus sisältää viittä eri lajia maitobakteereja ja yhdessä kapselissa luvataan olevan 5 miljardia bakteeria, mikä on moninkertainen määrä verrattuna useimpiin muihin maitohappobakteerivalmisteisiin. Lapsemme söivät myös Acidophilus Plussaa ja heillä ilmavaivat kyllä vähenivät. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että pieni kuuri Acidophilusta kannattaa ottaa silloin tällöin. Jos olet lähdössä ulkomaanmatkalle, maitohappobakteerikuuri on paikallaan!

3 x Carotenoid Complex – 2 x Flavonoid Complex – 1 x Cruciferus Plus

Nyt käsittelemme tuotteita, joiden toimivuutta äkkiseltään on paljon vaikeampi arvioida kuin kahta edellistä valmistetta. Ravintosuositusten mukaan ihmisten tulisi syödä joka päivä vähintään puoli kiloa vihanneksia ja kasviksia – siis porkkanaa, salaattia, tomaattia jne. Puoli kiloa on melkoinen määrä ja huomaa, että se on suositeltu minimiannos. Äsken luin artikkelin, jossa kerrottiin, että kreikkalaiset syövät kasviksia päivittäin keskimäärin 1,3 kiloa. Ero johtuu varmasti kulttuurista ja maantieteellisestä sijainnista. Jos joku toinen tekisi nuo salaatit ja kasvisherkut, niiden syöminen ei olisi ongelma. Varsinkin talvisaikaan on välillä vaikea ymmärtää, että salaatti saattaa maksaa useita euroja per kilo – se on kalliimpaa kuin liha! Yhteen aikaan paprikat maksoivat lähes 12 euroa/kg.

Oma syyni kokeilla GNLD:n suosittelemaa 3-2-1 kuuria, joka sisältää aineksia 25 eri hedelmästä ja vihanneksesta, oli jatkuva väsymyksen tunne, joka korostuu erityisesti kevään koittaessa. Kevätväsymyksen yhdeksi syyksi on epäilty takana olevaa pitkää talvea, joka on kuluttanut kehon ravintoainevarastoa ja toisaalta ruoka-aineissa ravintoainepitoisuudet ovat vähentyneet pitkän säilytyksen aikana. Ainoa havaintoni kuurista oli, että minulla ei ollut kevätväsymystä. Kuurin jälkeen jatkoin näiden tuotteiden käyttöä, mutta hiukan epäsäännöllisemmin. Kuluneen talven aikana tiivistin käyttöä siten, että kevään ajan otan näitä lisäravintoaineita joka päivä.

Formula IV ja Tre-en-en

En ole koskaan syönyt vitamiinivalmisteita lukuunottamatta C-vitamiinin käyttöä satunnaisesti parikymmentä vuotta sitten. Toukokuussa 2006 aloin käyttää Formula IV:ää ja Tre-en-eniä. siitä lähtien söin niitä lähes päivittäin parin vuoden ajan.

Formula IV sisältää runsaan valikoiman vitamiineja siten, että niiden määrä vastaa n. 70% päivittäisestä suosituksesta. Normaalisti vitamiinivalmisteet sisältävät vitamiineja useita kertoja enemmän. Ero on kuitenkin siinä, että GNLD:n tuotteet on valmistettu kokonaisista ruoka-aineista eli ne eivät ole synteettisiä valmisteita ja imeytyvät siksi elimistöön huomattavasti paremmin (ts. näin väitetään).

Tre-en-en sisältää lipidejä ja steroleja, rasvahappoja, joita on muun muassa viljassa. Säilyvyyden lisäämiseksi juuri nämä aineet kuitenkin poistetaan ruoasta teollisen prosessin aikana. Niinpä “kokojyvästä valmistettu makaroni” ei todennäköisesti kuitenkaan sisällä kokojyvässä muuten olevia rasvahappoja! Lipidit ja sterolit ovat tärkeitä solukalvoille. Kun niitä on riittävästi, yksittäisten solujen aineenvaihdunta toimii hyvin, mutta jos niitä on liian vähän, sillä on vaikutuksensa solujen toimintaan.

Vitamiinien riittävästä saannista ei ole haittaa ja varsinkin kokojyväviljojen rasvahapoista on ainakin tutkimusten valossa selvästi hyötyä. Tutkimusten mukaan Tre-en-en todella vaikuttaa solujen toimintaan ja tällöin on helppo uskoa, että sillä on myönteisiä vaikutuksia koko elimistöön.

Omega-3 lohiöljy

Eskimoilla sanotaan olevan hyvin vähän sydän- ja verisuonitauteja. Tämä johtuu siitä, että he syövät runsaasti kalaa ja hylkeenrasvaa, jotka sisältävät omega-3 rasvahappoja. GNLD:n Omega-3 lohiöljy valmistetaan lohen syötävistä osista. Itse päädyin käyttämään Omega-3:sta siksi, että tiedän suvussani olevan taipumusta sydän- ja verisuonisairauksiin. Omega-3 tekee verestä helpommin juoksevaa, joten sen käyttö kannattaa aloittaa varovaisesti. Itse olen päätynyt käyttämään sitä kaksi kapselia päivässä täydentämään ruoasta saamiani ravintoaineita. 5 kapselin annos lohiöljyä vastaa 125-150 grammaa lohta.

Vaikutuksista on vaikea sanoa, sillä en ole ollut mitenkään erityisen kipeä tai oirehtinut sydämestäni. Yksi motiivini onkin ollut, että pyrin näin ennaltaehkäisemään oireita. Samoin olen ajatellut, että jos lohiöljy parantaa verenkiertoani, siitä on runsaasti hyötyä kuntoiluharrastuksissani.

Yleisiä vaikutuksia ja huomioita

Muutaman kuukauden käytön jälkeen alkoi kesä, sillä aloitin lisäravintoaineiden nauttimisen maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana. Kesä 2006 oli melko kuiva ja pölyinenkin. Kysyin ihmisiltä, millaiseksi he olivat kokeneet kyseisen kesän allergioidensa kannalta. Useimmille kesä oli ollut hankala. Itselläni nuhaoireet ovat yleensä alkaneet juhannuksen tienoilla ja jatkuneet elokuulle. Mutta vuoden 2006 kesä oli erilainen. En syönyt antihistamiineja eikä minulla ollut allergista nuhaa kuin hyvin vähän. Myöhemmin syksyllä huomasin, että nenä saattoi mennä hetkeksi tukkoon, mutta tukkoisuutta ei kestänyt kuin hetken, kun se jo meni ohitse.

Omalla kohdallani selkeimmät vaikutukset luontaistuotteiden melko suurimittaisesta käytöstä olivat siis aamuöisten kramppien katoaminen pohkeista, yleinen virkeys ja allergioiden helpottaminen edellisiin vuosiin verrattuna. Minun ei ole enää tarvinnut syödä lainkaan antihistamiineja tai ottaa suihkeita nenääni.

Kokeilujen jälkeen

Carotenoid-flavonoid-cruciferus -kuuri oli sen verran tyyristä touhua, että päätin syödä sitä vain kuuriluontoisesti silloin, kun sitä tarvittaisiin eli lopputalven ja kevään aikana ja silloinkin vain kuukauden kerrallaan. Niinpä aloin syödä näitä tuotteita keväällä, kun aloin tuntea ensikutitukset nenässäni. Ne helpottivat nopeasti ja kesä sujui ilman allergioita. Seuraavana keväänä ajattelin kokeilla, miten vaikuttaisi, jos luontaistuotteiden sijaan kävisinkin muutaman kerran viikossa syömässä lounasravintolassa ja ottaisin lautaselleni todella runsaasti erilaisia salaatteja ja kasviksia. Suunnilleen samalla summalla, joka kului kuukauden luontaistuotekuuriin, pystyin syömään kuukauden lounaat valmiista pöydästä. Vaikutus oli hyvä, allergioita ei tullut! Tämän kokemuksen siivittämänä olen pyrkinyt syömään mahdollisimman paljon tuoreita kasviksia silloin, kun se on mahdollista.

Korvasin luontaistuotteet oikeilla ravintoaineilla, mikä kotioloissa voi merkitä huomattavaakin vaivannäön lisäystä. Toisaalta olen pyrkinyt syömään lounaan useamman kerran viikossa lounasravintolassa, mikä vähentää oman ruoanlaiton tarvetta. Kustannukset menevät varmaankin suunnillen tasan.

Mielenkiintoisen havainnon tein yhtenä elokuuna, kun nenääni alkoi jatkuvasti kutittaa. Kesän aikana olin syönyt vain kotiruokaa, jossa oli aivan liian vähän tuoreita kasviksia. Aloin syödä runsaasti kasviksia ja noin viikon syömisen jälkeen allergiaoireet katosivat. Mielestäni ainakin omalla kohdallani vuosia kestäneiden allergioiden taustalla on ollut puutteellinen ravinto. Näin voi olla monen muunkin kohdalla.