Huolehdi nestetasapainosta, mutta älä unohda suolatasapainoa!

Nykyisen suolanvälttämiskampanjoinnin keskellä saattaa kuulostaa yllättävältä, että ihminen todella tarvitsee suolaa ja jos elimistössä on siitä puutetta, se johtaa ongelmiin. Siksi muun muassa raskaiden urheilusuoritusten jälkeen pitäisi aina huolehtia siitä, että elimistö saa riittävästi myös suolaa!

Hoitamisen vaikutukset elimistöön vaihtelevat. Joissain tapauksissa kehon nesteet lähtevät liikkeelle eli kehosta alkaa poistua nestettä. Silloin on tärkeää muistaa juoda vettä.

Mahdollisesti myös suolatasapaino on pielessä. Jos elimistössäsi ei ole riittävästi suolaa, aineenvaihduntasi ei toimi niinkuin pitäisi. Tämän seurauksena lihakset kramppaavat helposti, keho kerää nestettä (turvotus), sydämessä esiintyy rytmihäiriöitä, verenpaine voi olla korkea, munuaiset rasittuvat, heikottaa jne. Kansanparantajan menetelmä tutkia suolatilannetta oli tarjota asiakkaalle merisuolarae kielen päälle. Mitä kauemmin kesti suolan maistaminen, sitä suurempi oli kehon suolavajaus.

Kokeilin merisuolarakeiden vaikutusta itseeni imeskelemällä yhden suolarakeen joka aamu. Ensimmäisinä aamuina suola tuntui melkein makealta, mutta sitten suolan maku alkoi tuntua pistävältä. Tästä päättelin, että elimistössäni on riittävästi suolaa, joten lopetin kokeilun. Merisuolarakeita kannattaa imeskellä silloin, kun on hikoillut poikkeuksellisen paljon. Varsinkin monet urheilijat ovat kokeneet suolan puutteen vaikutukset ja sen, miten dramaattisen muutoksen saa aikaan jo yhden suolarakeen imeskely kesken pitkäkestoisen urheilusuorituksen!