Harjoitus 7

Lantion oikaisun jälkeen on tärkeää laittaa suorassa oleva keho töihin! Se on parhaita keinoja muokata sisäistä kehonkuvaa vastaamaan uutta suoraa asentoa ja saada uudesta asennosta pysyvä.

Hyvästä lihaskunnosta ei ole haittaa, kun ongelmana on lantion asentovirhe. Vatsalihasharjoituksissa vatsan lihakset vetävät lantion yläreunaa ylöspäin, mikä on lantion ja alaselän kannalta hyvä asia. Ja kuten on jo todettu, suorassa olevan kehon rasittaminen purkaa kehosta virheasennon synnyttämiä jännityksiä ja muuttaa kehonkuvaa.

Vatsalihasliike 1

Vatsalihas

 1. Pidä jalat lattiassa.
 2. Rutista vatsalihaksilla ylävartalo ilmaan hallitusti sen verran kuin pystyt hyvällä tyylillä.
 3. Älä ota vauhtia, äläkä nytki jaloilla. Vain ylävartalon pitää liikkua! Istumaan ei ole pakko nousta ja aika harva siihen edes pystyy tällä tyylillä.
 4. Tee toistoja sen verran kuin hyvältä tuntuu. Tämä liike voi aluksi tuntua melko raskaalta.

 

Vatsalihasliike 2

AlaVatsaHarjoitus

 1. Alkuasento selinmakuulla, vartalo ja jalat suorina.
 2. Paina alaselkä lattiaan ja nosta kantapäät ilmaan.
 3. Vie jalat suorina kohtisuoraan asentoon kattoa kohden.
 4. Laske jalat suorina noin 10-30 cm korkeudelle lattiasta.
 5. Tee toistoja aluksi muutamia ja kun vatsalihakset alkavat kestää, voit tehdä tämän vaikka 20 kertaa.

Tämä liike ottaa enemmän alavatsan lihaksiin kuin edellinen harjoitus, joka otti varsinkin ylävatsaan. Tämän liikkeen hyvä vaikutus muodostuu vatsalihasten jännityksestä yhdistettynä jalan takaosien ja alaselän venytykseen.

 

Vatsalihasliike 3

Pöydän kulmalla

 1. Istu esimerkiksi pöydän kulmalle, kova alusta on parempi kuin pehmeä.
 2. Nojaa hieman taaksepäin, ota tukea pöydästä. Paino kohdistuu ristiluun alakärkeen, mikä saattaa alussa tuntua kipeältäkin.
 3. Kohota polvet ylöspäin.
 4. Pidä asento jonkin aikaa.
 5. Halutessasi voit nostella polvia vuoronperään ylös ja alas.

Tätä harjoitusta tehdessäsi alaselkä pyöristyy ja vatsalihakset jännittyvät – alaselän lihakset pehmenevät eli jännitys vähenee verrattuna seisoma-asentoon. Itse teen tätä harjoitusta varsinkin silloin, jos alaselkään on iskenyt noidannuoli, kuten saattaa käydä syksyllä talvirenkaita auton alle laittaessa. Ainakin lievemmissä tapauksissa ja noidannuolen jälkitilan ollessa kyseessä tämä harjoitus on erittäin tehokas poistamaan oireita alaselästä, teen tätä pitkin päivää aina, kun siihen tulee mahdollisuus ja iltaan mennessä viimeisetkin oireet ovat yleensä väistyneet. Osa vaikutuksesta tulee siitä, että tämä harjoitus muuttaa lantion asentoa ainakin hetkeksi vähän pystympään, mikä suo alaselän lihaksille mahdollisuuden edes hetken toipumiseen krampista.